Min uke 36

Mors uke 36 og babyens uke 34: Brystene har nok vokst en del, men de blir faktisk ennå større!

Av Jordmor Siri von Krogh, barnimagen.com

Babyen er nå 43.5 centimeter lang og veier 2250 gram. Brystene dine er nå 200-400 gram større enn vanlig, og det kan hende at du allerede har vært avgårde og kjøpt deg en ny BH. Når du skal kjøpe en ny amme BH kan det være lurt å kjøpe en som er ytterligere en størrelse større enn den du har nå. Dette er fordi at når brystene dine blir fylt med melk blir de ennå litt større.

Babyen begynner å få det trangt og krøker seg sammen. Bevegelsene blir også roligere fordi det er liten plass. De allerfleste kjenner det som store bevegelser hvis babyen snur seg fra den ene siden til den andre eller fra seteleie til hodeleie. Ligger babyen din fortsatt i seteleie nå så skal du sendes til sykehuset for vurdering om du skal føde vanlig vaginalt eller ved hjelp av keisersnitt.Syns du at babyen beveger seg mye mindre enn for bare noen dager siden, så ring til fødestedet ditt og snakk med dem, uansett tid på døgnet! Særlig hvis du føler deg urolig i tillegg. Det er bedre å få snakke med en som har greie på dette enn å gå å bekymre seg alene. Det hender jo også, heldigvis sjeldent, at babyene har det dårligere og vil få det bedre utenfor magen enn inni, men det trenger du profesjonell hjelp til å vurdere.Normalt skal du kunne kjenne fem bevegelser eller mer pr 20 minutter en eller annen gang i løpet av døgnet.

Du begynner kanskje nå å merke at du begynner å bli klar til å føde. Du er klar til å føde fordi du er lei av å være gravid og svær, lurer på hvem den lille personen inni deg er, men er kanskje ikke helt forberedt på selve fødselsprosessen ennå? Dette er en litt ambivalent tid. Du puster lettet ut hver gang du hører om noen som har født lett som bare det og lukker ørene når du hører om de som har slitt ganske kraftig. Husk at enhver fødsel er særs individuell!

Det aller første tegnet på at noe så vidt er i ferd med å skje er at slimproppen går – hos noen. Det kan allikevel gå ytterligere inntil en måned før du begynner å føde.

Mange har nå kynnere som kommer og går. De varierer både i lengde og intensitet, og kommer gjerne kraftigere hvis du er sliten eller hvis du nettopp har hatt samleie eller orgasme. Så lenge de ikke er regelmessige i flere timer, eller hvis de forandrer karakter når du skifter stilling på kroppen er det bare trening fra livmorens side.

Kraftigere kynnerne er forvarsel om hva som skal skje, og de er med på å gjøre deg klar til å føde ikke minst mentalt, men også fysisk. Det at du er forberedt oppe i hodet ditt på fødselen er også viktig. Hvis du ikke har født før er det vanskelig å forestille seg det, det er godt da å vite at riene bygger seg opp slik at du venner deg noe til smerten underveis. At det går an å få god jordmorhjelp og at slutt resultatet er en fantastisk liten unge i dine armer!!!

I SAY…

– Melk i puppa: CHECK (det har vært der en stund, var ikke lenge uten melk etter Milla slutta å amme, gitt. heldigvis litt mer vandt med det nå enn da jeg venta Milla, og denne gangen har jeg ikke lekket FØR bebisen har kommet, som sist, da jeg plutselig måtte løpe i garderoben da jeg var å trente på sats spektrum 😛 «sjekk puppa dine a, Helene», er ikke så kos å høre fra Fred…. :P)
– Kynnere: CHECK. MASSE. Noen ganger på kanten til mase-rier, som jeg er sikker på ikke gjør en dritt mer enn å irritere meg.
– Baby i riktig posisjon: CHECK. Hodet er festet, legen bekreftet idag også det samme jordmor sa sist uke; hodet er festet og ligger laaangt ned i bekkenet. Behøver ikke bety så mye, annet enn at det ikke blir fødsel i seteleie og dermed minker risikoen for komplisert fødsel el. keisersnitt.
– Fødeklar: CHECK. Kom NÅÅÅ lille bebis…
– Mindre bevegelser: NOT check. Kjenner like mye, eller mer, enn før. Masse store bevegelser som kan vare i timesvis…

Idag var jeg hos legen på kontroll, og han kommenterte hvor sliten jeg så ut! 😛 jo takk. Men i dag er jeg ganske sliten; er sliten av
– Varmen
– Dårlig søvn (må opp for å tisse hver natt + på kanten til leggkramper konstant
– Milla (som er hjemme fra bhg i 3 uker til..)
– bil-styr (faen meg alltid noe galt med bilen; denne gangen er det bensinpumpa som er gåen; noe vi har reklamasjonsrett på hos Møller, siden de fiksa den for under 1 år siden)
– Nav-styr (måtte sende inn nytt papir ang gradering siden jeg skal ha noen timer på Sats ila permisjonen – heldigvis fått sendt inn det nå, perm starter fredag neste uke!!)
– bekken-styr (vondt å gå, serr, jeg klarer omtrent ikke styre en handlevogn i butikken engang)
– Kvalmen er bigtime tilbake igjen

Så han har rett: jeg merker det tar mer på nå enn for noen mndr siden. Men ellers er det meste på stell; blodtrykk (økt fra 100 til 120 på en uke, men fremdeles OK), hodet festet som jeg nevnte, HB (hemoglobin – blodverdier) er ok på 12,1. Vekta har gått opp med 0,4 kg på ca 2 mndr (noe legen ikke var så fornøyd med, men som jeg jubler over). Dvs jeg har gått fra 60 kg til 69 kg, og i mai var jeg på 68,6. Dessuten hadde jeg nå nettopp spist og drukket en stor kaffe, etter å ha trent bodypump, siden jeg trodde jeg bare skulle på enkel kontroll i dag og ikke bli veid osv. Vekta kan øke etter trening, og spes etter måltid.. Så jeg skal ikke klage så mye over det. For meg er 70kg et merke jeg IKKE vil over; jeg vet jo at det bare er snakk om en kg eller to, som lett går av, men jeg har en mental sperre, bare; jeg pleier vanligvis å ligge mellom 55-60 kg, og da er ikke 70 kg et sted jeg ønsker å være. Jeg fikk igjen kjeft for å ha glemt urin (ila hele svangerskapet har jeg klart å huske på det TO ganger, noe man skal ha med seg HVER GANG… i urin kan de se proteinverdier, som kan vise om man er på vei til å få, eller allerede har, svangerskapsforgiftning; en farlig tilstand for mor og barn, der morens kropp går til angrep på babyen). Jeg skal nå tilbake hver uke, og MÅ huske på den jæævla tisseprøven… 😛 HATER det.

Anyways. Milla og jeg handla mat etter legetimen, noe som virkelig sleit meg ut, og vi sov i 1t etter det. Milla sover enda, sovet i 2t faktisk.. kl 18 skal vi kjøre ned til Sats Solli, og jeg skal ha tidenes mest fantastiske sykkeltime: SYKKEL INTERVALL. Jeg ELSKER intervall. ELSKER ELSKER ELSKER!!! Tuusen takk til mamma for lån av bil idag; håper sykkelturen til jobb gikk strålende  i den varme sola 😉

Sola jeg har prøvd å fortrenge i hele dag, for å ikke få dårlig samvittighet av å sitte inne.. 😛

En kommentar om “Min uke 36

  1. Nå har du ikke lenge igjen før lillegutt er her:)! Syns tiden har gått så fort! Blir godt å få han ut tenker jeg:) Gleder meg veldig til å møte han. Hvis du/ dere skulle trenge noe hjelp på noen som helst måte, er det bare og si ifra:) Milla passer vi gjerne:)
    Håper vi sees snart! Klemmer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s