Nei takk, jeg er gravid…

Det er noen ting man burde passe på som gravid, og det er faktisk ganske mange som ikke er klar over det.. At jeg alltid må forklare folk hvorfor jeg ikke skal spise brieost og spekeskinke feks, er en gjenganger. Hos barnimagen.no/klikk.no har de en sak nå med flere godkjente oppskrifter, og en liten liste over what not to eat. Her er den lista;

Styr unna disse kjøttrettene

  • Dropp rått kjøtt, som tartar og spekemat. Det kan inneholde toksoplasma, en parasitt. Sørg for at kjøttet er gjennomstekt eller kokt.
  • Det anbefales også å unngå oppskåret kjøttpålegg mot slutten av dets holdbarhetstid.
  • Hval og sel: Kan inneholde høyt nivå av kvikksølv, og gravide frarådes å spise dette.

Styr unna disse fiskerettene

  • Unngå raket fisk, blåkveite over 3 kilo, gjedde, abbor over 25 cm, ørret over 1 kilo, røye over 1 kilo og eksotiske varianter som hai, sverdfisk, skater og fersk tunfisk.
  • Gravet eller røkt fisk bør inntas ferskest mulig.
  • Dropp fiskelever, Svolværpostei og Lofotpostei.
  • Unngå krabbeinnmat fra skallet, fordøyelseskjertelen i kamskjell og nyren i oskjell.

Styr unna disse melkeproduktene

  • Unngå upasteurisert melk og ost av upasteurisert melk.
  • Myke og halvmyke oster, som for eksempel brie og camembert, kan inneholde bakterien listeria. Det samme gjelder i muggoster som gorgonzola. Dropp derfor disse ostene.

Kilder: Helsedirektoratet og matportalen.no

Andre ting;

Det er også mange som spør om man kan ta tattoos når man er gravid, og jeg googla dette og kom inn på denne siden der en tattoartist forklarer greia. Det jeg gjerne hadde hørt på forumer og fra folk, er at det kan være gift i blekket som kan skade fosteret. Men greia er at blekket ikke kommer så langt inn, og at det ikke er noe gift, som kan skade. Det er heller smertebiten i tatooen som er greia; når vi utsettes for den smerten, utløser kroppen mye adrenalin for å takle det; og det «adrenalinrushet» er ikke så gunstig for babyen. Visstnok. Det er i hvertfall årsaken til at mange, ihvertfall de tattoostudioene jeg har kontaktet, ikke ønsker å tattoo’e gravide.

Hårfarge går fint når man er gravid; men man skal jo ikke puste inn for mange kjemikalier, så her får man passe på at det er nok avtrekk. Samme med maling om man skal pusse opp barnerommet, feks; men her finnes det jo mange malingstyper uten farlig avgassing. Negllakk er vel og samme greie; og det finnes flere varianter uten farlig avfall; som feks Soya, eller de nye til Linda Johansen.. Men det kan jo være greit å tenke på uansett om man er gravid eller ikke 😉 …

Solarium også går fint for gravide, strålene går bare litt inn i huden, samme som ved soling. MEN man skal jo alltids passe på i sola; hudkreft kan man få uansett. Og det ER jo litt ekstra kjipt å få hudkreft når man er mamma til verdens nydeligste. Kjipt uansett, men guuud så triste alle historiene om mamma-kreft er. Som gravid har man også lettere for å få pigmentforandringer, og noen ender med mange «stygge» flekker på kroppen…

Laserbehandling (typ hårfjerning) tar heller ikke når man er gravid, siden 1) det utløser smerte og adrenalin, 2) det er lys/stråle – kan forårsake pigmentendringer og det er lettere å bli brent, sa min hudpleier i Bogstadveien hud- og laserklinikk til meg, da jeg spurte i høst.

Koffein skal man være forsiktig med – faktisk er det ganske farlig for forsteret. Men nøyer man seg med en kopp om dagen, eller en svak latte, feks, så skal det gå bra. Men det er jo flere ting enn bare kaffe som inneholder koffein – som cola, feks. Man burde holde seg under 200 mg koffein om dagen – 2 kopper kaffe. Studier viser at inntak over 200mg om dagen dobler risikoen for spontanabort. Better safe than sorry 😉 Les mer her..

Å ligge på magen i svangerskapet er heller ikke farlig – så lenge mor ikke får vondt. Får man vondt, så dropp det. Men om det kjennes greit ut, så er det ikke noe prob. Selv klarer jeg greit nok å ligge på magen enda, jeg kan gjøre noen øvelser i pilates mageliggende, men foretrekker heller å coache og veilede. Jeg sover ofte på magen også, men merker det blir mer aktivitet i magen, og om jeg får kynnere, er det litt ubehagelig. Derfor blir det oftest til sideliggende, siden det er mer behagelig. Det er visstnok et konstant trykk inne i livmora som gjør at babyen får plassen den trenger, og at det dermed ikke er farlig. På forum leste jeg fler som er redde for å stoppe blodtilstrømningen til morkaka og babyen, men etter å ha hørt med 2 leger om dette, sier de det ikke er tilfelle, men at man skal kjenne etter hva som er behagelig.

Hva med sex?? Mange mange mange av mine venninner er veldig nyskjerrig på om man faktisk kan ha sex når man er gravid. JADA klart man kan, om man har et vanlig svangerskap uten noen problemer som for kort livmorhals, fare for prematur osv… Men om man har LYST, er noe annet.. på forum er det mange gravide som har null lyst, mens andre vil hele tiden. Og det er noen som har menn som mister totalt lyst, siden de føler at de skader babyen. Men nei, babyen er goodt beskyttet der inne, og tar ikke skade.. Det er et gammelt kjærringråd om at sex kan sette i gang fødsel, og visstnok skal 2-3 sæddoser være tilsvarende en modningspille som man får når man settes i gang på sykehuset. Så jordmor sier «kjør på!»! 😛 … Stillinger derimot kan være en utfordring, og da er forumene fine å ha for inspirasjon 😉 ….

Og jeg trenger vel ikke engang nevne alkohol!?.. U get it,right!? Å presse gravide til å drikke alkohol, er rett og slett SKAM. Å presse noen til å drikke at all er SKAM, men gravide er vel da kanskje dobbeltskam. Sånt gjør man ikke. Samme med røyk. Passiv røyking, please, step away from the preggy 😉 La preggy få sitte på benken mens hun venter på bussen, så kan røykeren heller vike og flytte seg, om røyken er såå viktig.

Men min mening om alkohol og røyk skal jeg ikke ta nå, dere vet det vel uansett. 😛

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s