Min uke 40!

image

image

Mors uke 40 og babyens uke 38: De fleste føder enten uken før termin eller uken etter

Av Jordmor Siri von Krogh

Babyen din er nå i snitt 50cm lang og veier ca 3500g. Du er nok ganske klar for å føde og babyen din begynner å bli det også. Ved termin veier morkaken omtrent 1/6 del av babyens vekt. Store barn har store morkaker og mindre barn mindre morkaker.

AdTech Ad

Når du får smerter og fødselen er igang vil du frigjøre noe som heter endorfiner. Disse virker smertelindrende på deg, men fordi de går over til babyen fra ditt blod blir den også litt mer smertelindret. Den skal jo tross alt klemmes ut gjennom en ganske så smal fødsels kanal hvor det ikke er mye ekstra rom. Skallebenene til babyen blir klemt slik at de legger seg litt over hverandre, for å gjøre hodet minst mulig når den skal ut. I tillegg skrur den seg som oftest minste motstandsvei ut gjennom bekkenet. Dette kalles de fire kardinalbevegelsene. Den første er når hodet skrur seg ned i bekkenet, og den fjerde i det babyen kommer ut.

Både mor og barn er som oftes ganske opplagte de første timene etter en fødsel. Dette er på grunn av endorfinene. Det passer jo også bra, for da får man tid til å bli litt kjent med en gang. Har du lyst er det bare å legge barnet ditt til brystet så fort alt er klart og du og den lille ligger ferdig pakket i sengen inne på fødestuen. Det er vanlig at den nybakte familien får to timer sammen før man flyttes til barsel.

De allerfleste babyene er ganske blå på hender og føtter rett etter fødselen. Det er fordi kroppen prioriterer surstoff til hjernen og de andre viktige organene før det sendes surstoff ut til hender og føtter.

Det er alltid like underlig med et lite nyfødt barn, det er en hel liten person med en gang og helt unik -som oftest en fantastisk følelse.

Det er også normalt å føle seg litt nedstemt når man kommer på barsel, særlig tredje dagen etter fødselen når melken kommer for fullt. Dette heter Barsel tårer eller barsel blues. Da sitter tårene like løst som melken! Det er overveldende, men som sagt helt normalt. Det meste er galt den dagen.

 

I SAY..

Ja jeg er I min 40. uke. Dvs termin neste uke. Jeg merker det godt på kroppen nå, energinivåene er lavere, og mye er mer tiltak nå enn før. Men likevel kooper jeg vel greit.

Vi er i full «nesting» her i heimen, med montering av ting til barnerommet. Jeg har kokt melkekopper som skal brukes til baby, og tåteflasker… Jeg ommøblerer, har tilogmed STRØKET sengetøyet til baby etter vask. Det meste er egent klart nå, babysenga får vi kanskje idag, mangler bare madrass til den, men baby skal jo uansett sove sammen oss i starten.. på egen lite ammemadrass 😉 det eneste jeg IKKE har enda, er blått helsepledd! Så det er vel det eneste jeg trenger å kjøpe.Og kanksje ammepumpe. Men den ble ikke brukt sist, jeg håndmelket liter for liter selv, og syntes det fungerte ganske greit, så tror kanskje jeg fortsetter med det denne gangen også. Håndmelking begynte jeg med pga brystbetennelse, og da er det bare hender som kommer til overalt. Brystpumpa fikk ikke tak i det hele tatt, og da ble den tilsidesatt..

Det blir nok noe gjenbruk etter Milla; kopper, kar, vippestol osv er jo uansett greit nok å bruke igjen, men lillegutt nå nok belage seg på å bruke noen rosa badehåndklær med prinsesse på, hehe. Vi har endel liggende, og er så dumt å ikke kunne bruke de videre. Men det er jo bare her hjemme, så burde gå greit.

Idag er det NYDELIG vær i Oslo, og jeg benytter en tom ettermiddag til å reise til pappa. Fred skal på jobb, så milla og jeg tar en uhøytidelig visitt, der jeg kan bruke terrassen til soling, og Milla kan løpe i hagen. 🙂 Formiddagen i dag har Fred og jeg trent, og montert Ikeastuff. Styr 😛 .. Men Fred er veldig flink, så det går unna.

Så da får vi håpe baby kommer ut ila den neste uka, overtid er ikke noe jeg er keen på! Lørdag kl 15:00 passer veldig bra for fødselsstart.

3 kommentarer om “Min uke 40!

  1. du er så flott:) kjempefin mage:)! nå er det ikke lenge igjen. Håper han kommer snart, og at du slipper å gå over tid. Til uka skal jo Henrik og jeg passe hundene til moren din, hjemme hos dem, og Henrik jobber siste uka si da, så jeg blir alene. Er bare å sende Milla på besøk:):)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s