Å teste formen

Idag ble det til at jeg tok en maks 02-opptak-test. Jeg skulle sjekke utstyret om det er greit og brukbart før jeg kjører tester på kunder.. Så da dro vi like gjerne igang en test.

Jeg hadde ikke heelt tatt forhåndsregler for å ta test som dette, jeg trente hardt i 2-3 timer i går, og 1,5 t idag før testen.. Dermed hadde jeg jo ikke energi til å  nå toppen helt. Likevel ble jeg smått positivt overrasket, da jeg kom på 57,2 (som er veldig bra..). Og jeg har fremdeles mer kapasitet enn det jeg klarte idag, så jeg skal forberede meg litt mer og ta en ny test.

Skala kvinner 20-29 år:

Age (years) Poor Fair Good Excellent Superior
20 – 29 ≤ 35 36 – 39 40 – 43 44 – 49 50+

Menn 20-29 år:

Age (years) Poor Fair Good Excellent Superior
20 – 29 ≤ 41 42 – 45 46 – 50 51 – 55 56+

Protokollen vi brukte var en noe modifisert Bruce-protokoll. Jeg økte jevnt på både fart og helling på mølla, ikke bare hellingen… Jeg varmet opp i ca 10 min og brukte 10 min på selve testen.

Hvorfor skal man teste dette?
Litt kort forklart, VO2-maks er det maksimale oksygen man tar opp når man puster inn, fordelt på kilo kroppen består av. Ved høyt opptak har man et godt trent hjerte som klarer å slå ut mye blod og sende mer oksygen til musklene, enn det et mindre trent hjerte kan, som har lavere oksygenopptak. Man kan øke opptaket sitt ved trening, og høyt opptak fører til bedre utholdenhet og i grunn generelt bedre fysisk form. Du kan lese mer om dette her.

Hvem trenger å teste dette?
Det er jo alltids gøy å teste sånt.. eller hva?! 😉 De som har mest behov for dette, er  de som trener til noe spesifikt innenfor kondisjonsidretter. Feks til et renn, løp, etc. Man kan faktisk beregne ut noen ting når man har oksygenopptak. Som feks arbeidstiden på en gitt strekning. Eller hvor mye og hva av trening som skal til for å nå den sluttiden man trener seg imot..

Dette er den ultimate formtesten, som gir deg konkrete og ærlige tall på alt arbeidet du har gjort med treningen! 😉

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s